Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Ιησούς Χριστός Υπέρλαμπρο Άστρο (1973)

Jesus Christ Superstar
Σκηνοθεσία: Νόρμαν Τζούισον
Μουσική: Άντριου Λόιντ Βέμπερ
Λιμπρέτο: Τιμ Ράις.
Παίζουν/τραγουδούν: Τεντ Νίλι (Χριστός), Καρλ Άντερσον (Ιούδας Ισκαριώτης), Ιβόν Έλιμαν (Μαρία Μαγδαληνή), Μπάρι Ντένεν (Πόντιος Πιλάτος), Μπομπ Μπίγκαμ (Καϊάφας), Κερτ Γιάγκγιαμ (Άννας), Τζος Μόστελ (Βασιλιάς Ηρώδης), Λάρι Μάρσαλ (Σίμων ο Ζηλωτής).

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του Χριστού, η είσοδος στα Ιεροσόλυμα, η σύλληψη και η σταύρωσή του, γυρίσθηκαν ταινία σε μορφή ροκ όπερας.
Γνήσιο τέκνο της εποχής της αμφισβήτησης, το «Jesus Christ Superstar» τον καιρό που πρωτοπροβλήθηκε έγινε κόκκινο πανί για διάφορες πληθυσμιακές ομάδες παγκοσμίως. Οι φανατικοί χριστιανοί θεώρησαν προκλητική τη σύνδεση του Ιησού με την «τρισκατάρατη» μουσική ροκ, οι Εβραίοι διέγνωσαν αντισημιτισμό, ενώ κάποιοι αντιρατσιστές αντιμετώπισαν με καχυποψία το γεγονός ότι ο μόνος μαύρος ηθοποιός-τραγουδιστής που κρατά μεγάλο ρόλο στην ταινία υποδύεται τον Ιούδα. Τα παρατράγουδα δεν έλειψαν ούτε από την ελληνική σταδιοδρομία της ταινίας, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των πιστών έξω από τους κινηματογράφους και με την αρχική απαγόρευσή της.
Η ιστορία του «Jesus Christ Superstar» ξεκίνησε το 1970, όταν οι σχετικά άγνωστοι τότε Άντριου Λόιντ Βέμπερ και Τιμ Ράις κυκλοφόρησαν το εν λόγω έργο τους σε βινύλιο. Ο δίσκος έπεσε στα χέρια του σκηνοθέτη Νόρμαν Τζούισον, που την εποχή εκείνη γύριζε ένα άλλο διάσημο μιούζικαλ, τον «Βιολιστή στη Στέγη». Εκείνος εντυπωσιάστηκε και αποφάσισε αμέσως να το μεταφέρει στον κινηματογράφο. Μέχρι φυσικά το σχέδιό του να πραγματοποιηθεί, το μιούζικαλ είχε ήδη ανέβει στο Μπρόντγουεϊ και η καριέρα των Βέμπερ και Ράις είχε πάρει τη γνωστή ανοδική πορεία που τους οδήγησε –άλλοτε μαζί και άλλοτε χώρια– σε επιτυχίες όπως η «Εβίτα» και το «Φάντασμα της Όπερας».
Οι τόποι που έγιναν τα γυρίσματα της κινηματογραφικής εκδοχής της ροκ όπερας είναι διάφορες περιοχές που προσεγγίζουν πολύ τις περιγραφές της Βίβλου, στο Ισραήλ. Ο Τζούισον επέλεξε μια μινιμαλιστική γραμμή τόσο στα σκηνικά όσο και στα κοστούμια, τονίζοντας έτσι τη θεατρικότητα του έργου και παράλληλα ακολουθώντας τη μόδα της εποχής. Τα κεντρικά πρόσωπα είναι δύο: ο Ιησούς και ο Ιούδας. Ο πρώτος εμφανίζεται να απολαμβάνει τη λατρεία των πιστών του και να οργανώνει ο ίδιος τη σύλληψή του, ενώ ο δεύτερος παρουσιάζεται ως κοινωνικός επαναστάτης που κριτικάρει τις επιλογές του Ιησού – κάτι ανάλογο, θυμίζουμε, αναφέρει και το περίφημο Ευαγγέλιο του Ιούδα, για το οποίο τόσος λόγος έχει γίνει.
Τα τραγούδια είναι όλα εκπληκτικά και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών εξαιρετικές.

Heaven on Their Minds


Simon Zealotes


Gethsemane


This Jesus Must Die



I Don't Know How To Love Him




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου