Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Η όπερα της πεντάρας - Μπέρτολτ Μπρεχτ, Κουρτ Βάιλ


Η «Όπερα της πεντάρας» είναι ένα από ομορφότερα μουσικά θεατρικά έργα, και το έχει συνθέσει ο Κουρτ Βάιλ, σε λιμπρέτο του μεγάλου Γερμανού δραματουργού, σκηνοθέτη και ποιητή, Μπέρτολτ Μπρεχτ (1898-1956).  Το έργο έχει στοιχεία όπερας και δράματος και τάραξε τη σκηνή των μιούζικαλ. Έκανε πρεμιέρα το 1928, στο Θέατρο του Βερολίνου, παραμονές του Μεγάλου Κραχ. Είναι βασισμένο σε ένα σατιρικό καταγγελτικό έργο του 1728, του Τζον Γκέι, «Η όπερα του ζητιάνου» (Beggar's Opera). Από το ανέβασμά του και μετά εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να είναι δημοφιλές και να έχει γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία, ακατάλυτο στον χρόνο. 

Παίχτηκε από αμέτρητους θιάσους σε όλο τον κόσμο, μεταφράστηκε σε πάρα πολλές γλώσσες, και έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο και στην όπερα.


Ο Μπρεχτ στηλιτεύει την αστική τάξη του Βερολίνου που κατηγορούσε το προλεταριάτο για έλλειψη ηθικής. Η σκηνοθεσία ουσιαστικά έγινε από τον ίδιο τον Μπρεχτ ο οποίος, υπηρετώντας το διδακτικό και ανθρωπιστικό θέατρο, πραγματοποίησε τομή στο σύγχρονο θέατρο, αφήνοντας έκπληκτους όταν ξεκίνησε να τους διδάξει και τους ίδιους τους ηθοποιούς της πρώτης αυτής παράστασης. Εισήγαγε την τεχνική της αποστασιοποίησης από τον ρόλο και το κείμενο, μακριά από το ως τότε συμβατικό θέατρο της ψευδαίσθησης. 

Το αποτέλεσμα τον έχει δικαιώσει – η εμπορική του επιτυχία ήταν αφάνταστη.
Το έργο διαδραματίζεται στον υπόκοσμο του βικτοριανού Λονδίνου. Πρωταγωνιστές, ο Μακή ή Μακ ο μαχαιοβγάλτης, αρχηγός μιας σπείρας, και η ωραία Πόλι. Θα γνωριστούν σε ένα καπηλειό, εκείνος θα την ερωτευτεί, και θα θελήσει να την παντρευτεί εκείνη τη νύχτα. Ο πατέρας της κοπέλας, ο  «άρχοντας των ζητιάνων», θα γίνει έξαλλος, γιατί προορίζει την κόρη του διάδοχο στην επιχείρησή του. Η Πόλι θα φτιάξει μια τράπεζα και θα τοποθετήσει εκεί όλη τη συμμορία ως εργαζόμενους… Κεντρικό θέμα ο πόλεμος μεταξύ του εκμεταλλευτή των φτωχών και του ανθρώπου του υποκόσμου.
Στο ξεκίνημα του καπιταλισμού ένας κομμουνιστής, όπως ο Μπρεχτ, αναζητεί τι μπορεί να ονομασθεί έγκλημα όταν ο λαός είναι εξαθλιωμένος.

Λούις  Άρμστρονγκ - Mack The Knife

Με τη Μελίνα Μερκούρη


Από την παράσταση με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου