Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ανταμό, ο Ιταλοβέλγος τροβαδούρος

O Σαλβατόρ ιππότης Ανταμό, γνωστός απλώς ως Ανταμό, γεννήθηκε το 1943 στη Σικελία.  Όλη η οικογένειά του μετανάστευσε στο Βέλγιο το 1947 για να εργαστεί ο πατέρας του στα εκεί ορυχεία.
Συνθέτης και τραγουδιστής στο είδος περισσότερο της μπαλάντας, κυρίως στα γαλλικά, αλλά και σε άλλες γλώσσες όπως τα γερμανικά, τα ιταλικά και τα ισπανικά.
Με μια ιδιαίτερα ζεστή και μελωδική φωνή, υπήρξε είδωλο της δεκαετίας του 1960 και του 1970, έχοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία, κυρίως στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στη Λατινική Αμερική, αλλά και στην Ιαπωνία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα ζει στο Βέλγιο.
Το 1950 ο Ανταμό αρρώστησε από μηνιγγίτιδα και έμεινε έναν χρόνο κλινήρης. Ο πατέρας του πέθανε από πνιγμό το 1966.
Με πρώτες επιρροές του την ποίηση του Βίκτορα Ουγκό, τη μουσική του Ζακ Πρεβέρ και του Ζορζ Μπασέν και την ιταλική καντσονέτα, άρχισε να τραγουδάει και να συνθέτει δικά του τραγούδια από την παιδική του ηλικία. Έκανε το ντεμπούτο του σε έναν διαγωνισμό του Ράδιο Λουξεμβούργο, όπου συμμετείχε ως τραγουδιστής και συνθέτης του τραγουδιού «Si j'osais» («Αν τόλμησα»), κερδίζοντας τον διαγωνισμό του τελικού, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στις 14 Φεβρουαρίου του 1960.

Το 1984 ο Ανταμό αντιμετώπισε προβλήματα με την καρδιά του και έκανε Βy-pass, που τον κράτησε μακριά από το τραγούδι. Από το 1993 υπήρξε επίτιμος πρεσβευτής της UNICEF και με την ιδιότητα αυτή έχει επισκεφθεί χώρες όπως το Βιετνάμ, τον Λίβανο, τη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, το Αφγανιστάν και άλλες.

Τα τραγούδια του δεν ήταν όλα ρομαντικά αλλά είχαν μερικές φορές αφορμή σημαντικά πολιτικά θέματα, χωρίς να είναι ευρέως γνωστό. Όταν άρχισε ο Πόλεμος των Έξι Ημερών μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, το 1967, έγραψε το «Inch’Allah», που έγινε τεράστια επιτυχία.

Inch’Allah


Και στην άλλη πλευρά του δίσκου το Ensemble (Μαζί)


Υπάρχουν εκτελέσεις του «Tombe la neige», (μία από τις πολλές διεθνείς επιτυχίες του) στα βουλγαρικά, τουρκικά, ιαπωνικά, πορτογαλικά, ισπανικά, ιταλικά και κινεζικά.

Tombe la neige, Το χιόνι πέφτει

Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία ήταν το «Sans toi, ma mie», το 1963. Ακολούθησαν μια σειρά από επιτυχίες: «Vous permettez Monsieur» («Επιτρέψτε μου, κύριε»), «La Nuit» («Η νύχτα») (1964), «Dolce Paola» («Γλυκιά Πάολα», «Les Filles du bord de mer» («Τα κορίτσια στην παραλία»), « Ton Nom» (« Το όνομά σας »), «Une meche de cheveux» («Μια τούφα από τα μαλλιά ») (1966), «Une larme aux nuages» (« Ένα δάκρυ στα σύννεφα», «L'amour ressemble te» («Η αγάπη μοιάζει με σας») (1967), «Notre roman» («Το μυθιστόρημα μας») (1967), «Demain sur la lune» («Αύριο στο φεγγάρι»), «Petit bonheur» και τόσα τόσα άλλα…
Ο Ανταμό έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Mon cinema


Ne Te Prends Pas pour Cendrillon


La nuit



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου