Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Γούντστοκ 1969, το φεστιβάλ-ορόσημο της ροκ μουσικής

Η αφίσα του φεστιβάλ
Το τριήμερο Φεστιβάλ του Γούντστοκ, στις 15-17 Αυγούστου 1969, αποτέλεσε ορόσημο μιας ολόκληρης εποχής, αυτής των «παιδιών των λουλουδιών» που διακήρυσσαν την αγάπη και την ειρήνη –και τα ναρκωτικά– ως λύση σε όλα τα ανθρώπινα προβλήματα. 
Το Φεστιβάλ Ειρήνης και Μουσικής, όπως είχε ονομαστεί, πρέσβευε την επανάσταση των χίπις, που επεκτεινόταν πολύ πέραν της μουσικής, στα υψηλά ιδανικά της παγκόσμιας ειρήνης και της αγάπης.
Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι είναι το φεστιβάλ που άλλαξε τη ροκ μουσική. Συγκαταλέγεται, άλλωστε, στη λίστα του περιοδικού «Rolling Stone» με τις 50 στιγμές που άλλαξαν την ιστορία του rock and roll. 
Προσέλκυσε 450.000 οπαδούς του τρίπτυχου Sex, Drugs and Rock & Roll, οι οποίοι κατασκήνωσαν στους χώρους του φεστιβάλ, φωνάζοντας βροντερά συνθήματα για παγκόσμια ειρήνη και επιστροφή των Αμερικανών στρατιωτών από το Βιετνάμ, καθώς και για οριστική παύση των ρατσιστικών διακρίσεων εντός των ΗΠΑ. Το Γούντστοκ αποτέλεσε ιδανικό τόπο εκδήλωσης του γενικευμένου κοινωνικού αναβρασμού από την αμερικανική νεολαία, που επιζητούσε έναν νέο τρόπο ζωής, γεμάτο αγάπη και μακριά από προσωπικά συμφέροντα. 

Ο Τζίμι Χέντριξ επί σκηνής.
Τα μεγάλα ονόματα που συμμετείχαν ήταν οι Who, ο Jimi Hendrix, οι Sly & The Family Stone, η Janis Joplin, οι Creedence Clearwater Revival, οι Jefferson Airplane, οι Crosby, Stills, Nash & Young & The Band, ο Joe Cocker, o Santana, οι Grateful Dead, Johnny Winter, Joan Baez, Richie Havens κ.ά.
Στο φεστιβάλ-ορόσημο της ροκ είχαν αρνηθεί να παίξουν οι Beatles επειδή ο Τζον Λένον δεν είχε καταφέρει να τους συγκεντρώσει, οι Led Zeppelin που είχαν επιλέξει να τραγουδήσουν σε άλλο φεστιβάλ με υψηλότερη αμοιβή, ενώ είχαν αρνηθεί τη συμμετοχή τους οι Byrds και ο Μπομπ Ντίλαν, ο οποίος δεν συμφωνούσε με τις αρχές που πρέσβευε το κίνημα των χίπις. Την πρόσκληση για να συμμετάσχουν αρνήθηκαν, επίσης, τόσο οι Doors, λόγω της γνωστής αντιπάθειας του Τζιμ Μόρισον στις μεγάλες συναυλίες σε εξωτερικούς χώρους, όσο και οι Jethro Tull, με τον  Ίαν Άντερσον να δηλώνει ότι δεν θέλει να περάσει το Σαββατοκύριακό του παίζοντας για «άπλυτους χίπηδες». 
Αν και αρχικά το φεστιβάλ είχε σχεδιαστεί με καθαρά κερδοσκοπικά κριτήρια, η πολύ μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου σε σχέση με το αναμενόμενο το μετέτρεψε σε τεράστια γιορτή αγάπης. Οι φράχτες έπεσαν, επιτρέποντας και σε όσους δεν είχαν εισιτήριο να εισέλθουν στους χώρους του φεστιβάλ.

Περίπου 450.000 άτομα κατέκλυσαν τους συναυλιακούς χώρους
Το εισιτήριο συμμετοχής στο τριήμερο (που έγινε τετραήμερο λόγω βροχών) φεστιβάλ κόστιζε 18 δολάρια αν είχε αγοραστεί προκαταβολικά και 24 δολάρια στις πύλες των συναυλιακών χώρων. Πλέον, τα αυθεντικά εισιτήρια από το φεστιβάλ έχουν μεγάλη συλλεκτική αξία.
Παρά την έλλειψη οργάνωσης και υποδομών για τετραήμερη φιλοξενία τόσων χιλιάδων κόσμου, ο ειρηνικός χαρακτήρας του φεστιβάλ διατηρήθηκε, αν και στο τετραήμερο καταγράφηκαν δύο θάνατοι (ένας από υπερβολική δόση ηρωίνης και ένα ατύχημα) – αλλά και δύο γεννήσεις.

Joe Cocker 
 With a Little Help from My Friends


Creedence Clearwater Revival 
I Put a Spell οn You


Jimi Hendrix 
Purple Haze


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου