Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Αντονίν Ντβόρζακ - Σλαβονικοί χοροί



(Νελαχότσεβες, Βοημία 1841- Πράγα 1904). Τσέχος συνθέτης. Τον ανακάλυψε ο Μπραμς σε ηλικία 25 ετών και τον βοήθησε να ακολουθήσει διεθνή σταδιοδρομία. Η συμφωνία Του Νέου Κόσμου γράφτηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη όπου δηύθυνε το Εθνικό Ωδείο. Ανέμειξε στοιχεία της τσεχικής λαϊκής μουσικής με την κυρίαρχη μουσική γλώσσα της εποχής του. Άλλα έργα του: 9 συμφωνίες, κοντσέρτα, συμφωνικά ποιήματα και κουαρτέτα.






Σλαβονικός χορός op. 46 Νο1
σε ντο ελάσσονα. Πρέστο.


Οι Σλαβονικοί Χοροί είναι εμπνευσμένοι από τη λαϊκή μουσική και χαρακτηρίζονται από ακαταμάχητο αυθορμητισμό και μελωδική φρεσκάδα, στοιχεία που έκαναν τη μουσική του Νβόρζακ αθάνατη.
Φλάουτα, Όμποε, Κλαρινέτα, Φαγκότα, Κόρνα, Τρομπέτες, Τρομπόνια, Βιολιά, Βιόλες, Βιολοντσέλα, Κοντραμπάσα είναι τα μουσικά όργανα που συμμετέχουν.
Στον πρώτο χορό, ύστερα από μια δυνατή συγχορδία όλης της ορχήστρας εκτίθεται το πρώτο θέμα. Έκδηλη η σλαβονική ατμόσφαιρα μαζί με το χαρακτηριστικό άρωμα της ανατολικοευρωπαϊκής μουσικής. Ο συνθέτης με την ποικιλία των πηγών του χρησιμοποίησε με αριστοτεχνικό τρόπο όλες τις δυνατότητες της ενορχήστρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου