Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ - Toccata and Fugue in D minor


(Άιζεναχ 1685 – Λειψία 1750). Μέλος μιας γερμανικής δυναστείας μουσικών, χρειάσθηκε να περάσουν 100 χρόνια από τον θάνατό του για να αναγνωρισθεί η μεγαλοφυΐα του. Στα έργα του συνυπάρχουν η έμπνευση και ο απόλυτος διανοητικός έλεγχος σε μια σύνθεση σχεδόν μυστηριακή. Πατέρας της αρμονίας και της αντίστιξης, έδωσε τις βάσεις της σύγχρονης μουσικής και είναι δημιουργός της εκκλησιαστικής. Ένας παγκόσμιος μουσουργός  με κολοσσιαίο έργο (ορατόρια, φούγκες, όλα τα είδη της εκτός από όπερες),  που συνδύασε το λατινικό με το γερμανικό πνεύμα. Ψάλλει την απολύτρωση από την πρόσκαιρη ζωή και συγκεντρώνει τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση.

Toccata and Fugue in D minor



Η τοκάτα είναι μουσική ελεύθερη φόρμα, αυτοσχεδιαστική, με περίτεχνη γραφή, και δεξιοτεχνία του ερμηνευτή (εδώ στον Μπαχ το όργανο). Συνήθως προλογίζει μια φούγκα στην ίδια τονικότητα, η οποία περιλαμβάνει διάφορα είδη αντιστικτικής σύνθεσης που βασίζονταν στη μίμηση, ειδικότερα το είδος που ονομάζουμε σήμερα κανόνα (πολυφωνικό έργο).
Το έργο του Μπαχ ξεκινάει με ένα ελεύθερο άνοιγμα (τοκάτα), μια φευγαλέα διαίρεση (φούγκα) και ένα μικρό κλείσιμο. Η σύνδεση με τη νοτιογερμανική σχολή επισημάνθηκε από τον βιογράφο του Μπαχ το 1873.
Η τοκάτα κάνει την είσοδό της με ένα βασικό μοναχικό προανάκρουσμα με υψηλά διαστήματα του οργάνου, διπλασιασμένα στην οκτάβα.
Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί για την αρχική μορφή του έργου και ποιοι συμμετείχαν στη «μετεξέλιξή» του.

«Φαντασία» του Γουόλτ Ντίσνεϋ



Η καταπληκτική ταινία του Ντίσνεϋ «Φαντασία» (1940) ανοίγει με αυτή την «Τοκάτα και Φούγκα» σε ενορχήστρωση του Λέοπολντ Στοκόφσκι (1927).
M.M.

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικές οι μουσικές σας επιλογές!
    Συγχαρητήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς όρισες! Ειλικρινά σε ευχαριστούμε πολύ. Είμαστε στο ξεκίνημα και θα είναι χαρά μας να μείνεις στην παρέα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή