Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Μέντελσον Μπαρτόλντυ, Κοντσέρτο για βιολί, έργο 64

(Αμβούργο 1809 - Λειψία 1847)
Γερμανός συνθέτης,  μεθοδικός και ακούραστος εργάτης της μουσικής, με ευρέος φάσματος έργο παρά το ότι πέθανε σε ηλικία μόλις 38 ετών από εγκεφαλική αιμορραγία. Εκδήλωσε το ταλέντο του στο πιάνο και στη διεύθυνση ορχήστρας  από την πολύ νεαρή του ηλικία. Σε ηλικία 20 ετών διηύθυνε την πρώτη εκτέλεση του Κατά Ματθαίον Πάθη μετά τον θάνατο του Μπαχ. Το 1834 διορίζεται διευθυντής της Ορχήστρας Γκεβάντχαους της Λειψίας και το 1843 οργανώνει το πρώτο ωδείο στη Λειψία το οποίο και διευθύνει.
Το έργο του κινείται ανάμεσα στον ρομαντισμό (Κοντσέρτο για βιολί - 1845, Τραγούδια χωρίς λόγια για πιάνο) και στη σύγχρονη γραφή και την εκλεπτυσμένη ενορχήστρωση (Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας - 1843). Συνέθεσε και πέντε συμφωνίες (Ιταλική,1833, Σκωτική, 1842 κ.ά).

Κοντσέρτο σε μι ελάσσονα, έργο 64
Το βιολί αυτό που «μιλάει», παρά το πτωχόν του βίντεο, είναι του Λεονίντ Κόγκαν (1924-1982, Ουκρανός, εβραϊκής καταγωγής, που διέπρεψε στη Ρωσία). Ένας από τους πιο διάσημους δεξιοτέχνες του βιολιού του 20ού αι.



Ένα από τα δημοφιλέστερα κοντσέρτα για βιολί όλων των εποχών το οποίο έχει αναπτύξει φήμη ως ένα από τα βασικότερα κοντσέρτα που μαθαίνουν οι σολίστ του βιολιού.
Το κοντσέρτο, που λόγω της διστακτικότητας του Μέντελσον χρειάσθηκε έξι χρόνια για να τελειώσει, πρωτοπαρουσιάσθηκε στη Λειψία στις 13 Μαρτίου 1845 με σολίστ τον Φέρντιναντ Ντάβιντ υπό τη διεύθυνση όμως του Νιλς Γκέιντ επειδή ασθενούσε ο Μέντελσον. Ο ίδιος το εκτέλεσε στις 23 Οκτωβρίου 1845 υπό τον ίδιο πάντα σολίστ, παιδικό του φίλο, τον οποίο μάλιστα είχε συμβουλευθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση του κοντσέρτου του.
Το έργο είναι γραμμένο για σόλο βιολί και μια κλασική ορχήστρα που περιλαμβάνει δύο φλάουτα, δύο όμποε, δύο κλαρινέτα, δύο φαγκότα, δύο κέρατα, δύο τρομπέτες, τύμπανα και έγχορδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου